Siirry sisältöön

Taide

Kulttuurin kehto

Aivan Rykmentinpuiston läheisyydessä sijaitsee Suomen kulttuurikehto, Tuusulan Rantatie. Maakuntajärveksi valitun Tuusulanjärven rannoilla vaikuttaneella taiteilijayhteisöllä on ollut suuri merkitys Suomen kulttuurihistoriaan. Monet Suomen taiteen kultakauden mestarit asettuivat asumaan Tuusulanjärven itärannalle 1800–1900-lukujen vaihteessa.

Tuusulan Rantatien taiteilijayhteisö syntyi kirjailija Juhani Ahon ja hänen puolisonsa taidemaalari Venny Soldan-Brofeldtin myötä, kun he vuokrasivat vuonna 1897 Järvenpään kartanosta huvilan, jota nykyään kutsutaan Aholaksi. Juhani Ahon houkuttelemina alueelle muutti myös muita Suomen kultakauden taiteilijoita.

Rykmentinpuiston taideohjelma

Rykmentinpuistossa alueen yhdeksi vetovoimatekijäksi on tunnistettu taide. Tuusulassa taide on jo historiankin valossa ollut merkittävä identiteettitekijä ja onkin luontevaa jatkaa tätä perinnettä uudella Rykmentinpuiston alueella.

Valmistelutyö taiteen edistämiseksi Rykmentinpuistossa käynnistyi konkreettisesti vuonna 2015, kun Ympäristötaiteen säätiön tuella laadittiin yleissuunnitelma kokoelmateosten sijoittamisesta alueelle.

Rykmentinpuiston taideohjelma valmistui vuonna 2017. Taideohjelman kautta kerätyillä varoilla rahoitetaan alueen yhteisten alueiden tavallista korkeatasoisempi suunnittelu ja toteutus. Teokset ja teoskokonaisuudet ovat kaikkien asukkaiden ja alueella vierailevien tavoitettavissa. Ohjelman tärkeänä tavoitteena on alueen yleisen kiinnostavuuden lisääminen ja huomion kiinnittäminen alueen rikkaaseen kulttuuriperintöön. Teosten sijoittelu ja luonne kannustaa arkiliikuntaan, korostaa ympäristöä arvostavaa elämäntapaa sekä lisää yhteisöllisyyttä. Rykmentinpuiston taideohjelman laati Frei Zimmer Oy.

Tällä hetkellä taideohjelman mukaisia töitä on valmistunut neljä, joista ensimmäisenä valmistui Pekka Jylhän ”Auringonsilta”. Kolme seuraavaa kohdetta liittyivät aiemmin järjestettyyn avoimeen taiteilijahakuun, jossa haettiin toteuttajia aluetta halkovan kevyen liikenteen väylän ympäristöön sijoittuvalle taiteelle. Valitut taiteilijat ovat David Svensson yhdessä Our Architectural Officen kanssa, Vesa-Pekka Rannikko ja Michael Johansson.

Lataa esite

Vetovoimana taide

Rykmentinpuistossa alueen yhdeksi vetovoimatekijäksi on tunnistettu taide. Tuusulassa taide on jo historiankin valossa ollut merkittävä identiteettitekijä, ja tätä  perinnettä on nyt luontevaa jatkaa.

Pekka Jylhä: Auringonsilta

maalattu teräs, 2020

Pekka Jylhän ympäristötaideteos ”Auringonsilta” sijoittuu Rykmentinpuistotien sillan kupeeseen ja valaisee sillan toivottaen tervetulleeksi alueelle saapuvat. 9 metrisen auringonkukan valaisimet saavat energian aurinkopaneeleista. ”Kaiken minkä kukka on auringolta saanut se jakaa kitsastelematta meille.” kuvailee Jylhä.
Lue lisää

Michael Johansson: Some Assembly Required –
Déjà Vu

maalattu teräs, 2020

Berliinissä asuvan ruotsalaissyntyisen Michael Johanssonin kaksiosainen Some Assembly Required – Déjà Vu -teos sijoittuu kevyenliikenteen väylän varteen Pikkukarhunniityn ja hulevesipuiston kohdalle. Teos on värikäs maamerkki ja kunnioitus alueen paikalliselle varuskuntahistorialle. Teoskokonaisuuden yksityiskohdista voi löytää tuttuja esineitä niin kasarmin arjesta, kuin nykypäivän kodeista.
Lue lisää

Lars-Gunnar Nordström: Veistos, Veistos (kuutioteema), Kasvavat dimensiot, Rinnakkaisulottuvuus

teräs, 1965

Suomalaisen, ei-esittävän ja konkreettisen taiteen uranuurtajan L-G Nordströmin (1924–2014) neljä teräsveistosta yllättävät tiukalla geometrisuudellaan kasvien täyttämien viljelyslaatikoiden lomasta. Pelkistetyt tutut muodot, neliöt ja suorakulmat, leikittelevät kilvan teosten liikkeen ja rytmiikan kanssa.
Lue lisää

Lars-Gunnar Nordström: Elementti

teräs, 1968-75

Lars-Gunnar Nordström oli merkittävä suomalaisen nonfiguratiivisen taiteen edustaja. Hänet tunnetaan edelläkävijänä konstruktivistisen taiteen maalarina, graafikkona sekä veistäjänä.
Lue lisää

Kaisu Koivisto: Teknoluonto I ja Observatorio

maalattu teräs, 2011 ja sähkösinkitty teräs, 2008

Puustellinmetsän puistossa sijaisevat teokset Observatorio ja Teknoluonto I muistuttavat jättiläisen kokoisia sieniä, mutta kertovat myös ihmisen ja luonnon suhteesta. Sinkitetystä teräslangasta muotoillut sienet ovat samalla kauniin houkuttelevia, mutta tällä kertaa ihmisen muovaamia.
Lue lisää

Varuskunnan muistomerkki

Muistolaatasta ja kahdesta ilmatorjuntatykistä muodostuva varuskunnan muistomerkki julkistettiin Tuusula-päivänä 22.7.2021.
Lue lisää

Vesa-Pekka Rannikko: Kirjoverkkoperhonen

maalattu teräs, 2022

Vesa-Pekka Rannikon 40-osainen taideteos Kirjoverkkoperhonen on eripuolilla Tuusulan entistä varuskunta-aluetta Rykmentinpuistoa.
Lue lisää

Varuskunnan muistomerkki

Muistolaatasta ja kahdesta ilmatorjuntatykistä muodostuva varuskunnan muistomerkki julkistettiin Tuusula-päivänä 22.7.2021.
Lue lisää

Lisää taidetta tulossa

Satu-Minna Suorajärven Pasuuna -teos on valmistunut ja odottaa sijoittamista keskelle Tykkimiehenraittia kunnallisteknisten töiden valmistumisen jälkeen.

media player

media player

media player

media player

media player

media player

media player

Lisätietoja

Tuusulan kunta

Jouni Määttä

Projektipäällikkö

Projektin koordinointi, asemakaavoitus ja muu maankäytön suunnittelu

040 314 2016

Minna Tuominen

Intendentti, Rykmentinpuiston taiteen ohjausryhmä, puheenjohtaja

+358 40 314 3459

Laura Lehtinen

Koordinaattori, Frei Zimmer Oy

+358 50 379 3555